Безплатна доставка за поръчка над 60 лв.
Доставка до 3 дни
Произведен и сертифициран от ЕС, одобрен от БАБХ

Contact us

My Cart
0.00лв.
Блог

Ефекта на лютите чушки върху тялото: 13 удивителни факти

Вероятно вече сте чували десетки митове и легенди за здравословните ефекти на лютите чушки. Но въпреки, че си ги хапвате редовно, не забелязвате особено промяна в начинът, по който се чувствате. Е, в такъв случай имаме какво да ви кажем. Вижте научните доказателства за действието на лютия зеленчук накратко:

 

1. Невероятно, но факт- лютите чушки се изполват успешни при лечение на язва и проблеми с храносмилането в традиционната медицина.

 

Активният алкалоид в лютия пипер, който отговаря за изгарящия вкус се нарича капсаицин. Той е предмет на над 30-годишни изследнавия на водещи американски и азиатски университети, сред които университетът Дюк, Пенсилвания и още много.

Натуралните капсули Фаст чили слим са оригинален европейски контрол, регистиран и със строг лабораторен контрол. Подпомагат имунитета, контрола на апетита и добрия метаболизъм. Сега с промо цена 24 лева за 90 капсули.

Едно от най-големите предимства на капсаицина е неговият принос за здравето на червата и загуба на тегло. Противно на общоприетото мнение, лютите чушки всъщност могат да бъдат анти-дразнител за стомаха ви и чудесен начин за лечение на стомашни язви.

 

Второ, лютите чушки, особено в прахообразната форма, са богати на антиоксиданти и други съединения, които могат да успокоят други храносмилателни проблеми, като разстроен стомах, чревни газове, диария и спазми. Чушките са в състояние да постигнат това, защото стимулират стомашните сокове и действат срещу киселинността в храносмилателния ви тракт.

Трето, лютите чушки могат да ускорят метаболизма ви. Ускорявайки метаболизма си, ограничавате желанието си и подобрявате скоростта, с която изгаряте мазнините. Като цяло се смята, че консумацията на люти чушки заедно с други здравословни начин на живот може успешно да подобри загубата на тегло.

2. Без мигрени и главоболие.

Капсаицинът от лютите чушки показва потенциал за лечение на главоболие и мигрена. Според проучване на годишната среща на Американската академия по неврология във Филаделфия, 18 пациенти с диагноза главоболие са били лекувани с интраназален капсаицин.

В резултат на това 13 пациенти получават пълно облекчение от болката. Повечето от останалите пациенти изпитват известно облекчение, а само един пациент остава без промяна. Изследователите откриват, че капсаицинът намалява чувствителността на тригеминалния нерв и намалява CGRP – и двата са пряко отговорни за получаването на мигрена.

3. В подкрепа на борбата с ракови заболявания.

Чили чушлетата представляват потенциално естествено лекарство за борба с рака. Според Американската асоциация за изследване на рака, капсаицинът и антиоксидантите в лютите чушки могат да убият раковите клетки при левкемия и рак на простатата. Това до голяма степен се дължи на високите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на лютите чушки.

Например, в случай на рак на простатата, капсаицинът намалява растежа на раковите клетки на простатата, като предизвиква изчерпване на основните видове ракови клетъчни линии. Подобни ефекти могат да бъдат открити при рак на гърдата, панкреаса и пикочния мехур.

От лекарите с любов: Апетитът не е враг, диетите ви са грешни! (Натисни, за да прочетеш още)

4. Борба с гъбични инфекции, вируси и грип.

Характерният червен цвят на лютите чушки е индикация, че той е богат на бета-каротин или про-витамин А. Витамин А е ключов за поддържането на здрава дихателна, чревна и пикочна система. Също така витамин А и витамин С в лютите чушки са жизненоважни за изграждането на вашия имунитет срещу инфекции и заболявания.

Противно на популярното схващане, не лимоните, а именно лючитет чушлета са най-богати на витамин С. Само в 3-4 чили чушлета се съдържа дозата витамин С, намираща се в цял килограм лимони.

Ако страдате от задръстване или алергии, капсуицин спрей за нос може да помогне за облекчаване на симптомите ви. Освен това капсаицинът има редица антибактериални свойства, които могат да се преборят с хронични инфекции на синусите.

Ако страдате от висока температура, лютите люти чушки не само могат да облекчат болката, но също така могат да стимулират имунната система да се пребори с вируса.

Чушките от чили могат да се използват и за техните противогъбични свойства. По-конкретно, той може да убие хранителни патогени, бактерии като H. pylori и да излекува редица възпалителни заболявания на червата.

5. Облекчаване на болката.

Освен, че са естествен източник на облекчаване на болката при главоболие и мигрена, лютите чушки могат да се използват за намаляване на болките в ставите. По същество можете да приложите лютия пипер на чили върху кожата, за да намалите присъствието на химикал P. Химически P е съединението, отговорно за предаването на съобщения за болка до мозъка.

Капсаицинът се свързва с рецептори за болка и предизвиква усещане за парене, което може да намали чувствителността на рецепторите за болка с течение на времето. По този начин капсаицинът действа като обезболяващо. Обикновено може да се използва за лечение на херпес зостер, болки в ставите и ХИВ невропатия.

6. Борба с възпалението.

Друга от ценните характеристики на капсаицина е, че той инхибира веществото Р, което е невропептид, който е отговорен за възпалителните процеси. Като такъв се смята, че капсаицинът е потенциално лечение за редица сензорни нервни разстройства, като артритна болка, диабетна невропатия и псориазис.

Изследване на животни установява, че животните, които са били лекувани с вещество, което причинява възпалителен артрит, са реагирали добре на диета с високо съдържание на капсаицин. Благодарение на диетата, животните изпитаха забавено развитие на артрит и значително намаляване на възпалението по цялото тяло.

 

7. Поддържа сърдечно-съдовото здраве.

Чушките от чили също могат да бъдат чудесен, естествен начин да подкрепите сърдечно-съдовата система и да предотвратите сърдечни заболявания. Чушките от чили са с високо съдържание на калий, който е минерал с редица функции в човешкото тяло.

Калият в комбинация с фолат може да намали шансовете ви за развитие на сърдечни заболявания. Освен това калият може да помогне за отпускане на кръвоносните съдове, което улеснява притока на кръв по тялото ви.

Чушките от чили също съдържат рибофлавин и ниацин. Последният е отговорен за поддържането на здравословни нива на холестерола и от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания. Чушките от чили също могат да предпазят мазнините в кръвта ви от свободни радикали.

Скорошно проучване установи, че консумирането на чили повишава устойчивостта на мазнините в кръвта към окисляване, което е увреждане на свободните радикали на триглицериди и нивата на холестерола.

8. Намаляване на рисковете от диабет тип 2.

Освен, че поддържат здравето на сърцето, лютите чушки могат да намалят риска от развитие на високи нива на инсулин в кръвта, което е често срещан симптом на диабет тип 2.

Според Американското списание за клинично хранене редица австралийски учени откриха, че хранене, съдържащо лют пипер, може да доведе до необходимото количество инсулин за намаляване на нивата на кръвната захар.

Това е особено полезен факт за лица с високи ИТМ или за тези, които страдат от затлъстяване. И накрая, не забравяйте, че лютите чушки са с високо съдържание на антиоксиданти, картеноиди и витамин С. Те допринасят значително за регулирането на инсулина.

 

180 капсули на промо цена 44 лв. Регистиран, сертифициран натурален продукт с чили за разграждане на мазнините и контрол на теглото. Произведен в ЕС, със строг лабораторен контрол.
180 капсули на промо цена 44 лв. Регистиран, сертифициран натурален продукт с чили за разграждане на мазнините и контрол на теглото. Произведен в ЕС, със строг лабораторен контрол.

 

9. Помни лесно, но не забравяй бързо!

Един от основните начини за поддържане на силно познавателно представяне е правилното количество кислород и желязо. За щастие, лютите чушки са богати на желязо. Това води до увеличаване на притока на кръв и производството на хемоглобин в мозъка ви.

От своя страна, чушките от чили могат да помогнат за подобряване на вашите познавателни резултати. Освен това, те също могат да намалят шансовете ви за развитие на когнитивни разстройства като деменция и болестта на Алцхаймер.

Карла Бруни и тайната как на 50 да изглеждаш на 30. Всичко за режима й тук!

10. Дълъг живот? Да, но качествен.

Проучване, проведено от Китайската академия на медицинските науки, откри, че хората, които консумират пикантна храна, имат по-голям шанс да имат по-дълъг живот. С други думи, обикновените подправки имат потенциал да увеличат шанса на човек да живее по-дълъг и здравословен живот.

В продължение на седем години изследователите откриват, че хората, които ядат пикантни храни три до седем пъти седмично, имат по-малък шанс да преболедуват рак, сърдечни заболявания и респираторни заболявания.

Това може да се дължи на способността на капсаицин да намали възпалението, да изчисти дихателните пътища и като цяло да намали развитието на болести през целия живот.

11. Насърчава растежа на червените кръвни клетки- против анемия и умора.

Освен че поддържат здравето на сърцето, лютите чушки могат да помогнат и за образуването на нови кръвни клетки. Това се дължи на факта, че лютите чушки са богати на мед и желязо. Като такива те са в състояние да лекуват симптоми на анемия и умора.

Освен това лютите чушки съдържат и фолиева киселина, която е ключова за борбата с анемията и производството на здрави червени кръвни клетки. Това е особено ценно за бременни жени, тъй като дефицитът на фолиева киселина може да означава вродени дефекти при новородени.

12. Подобряване на очното здраве.

Както споменахме преди, витамин А в лютите чушки е важен за изграждането на силна имунна система. Също така е важно да запазите зрението си здраво и силно.

Известно е за предотвратяване на нощна слепота и очна дегенерация. Една супена лъжица лют пипер в диетата ви съдържа 9% от ежедневната ви препоръчителна нужда от витамин А.

13. Поддържа косата и кожата си здрави.

Витамин С в лютите чушки не само укрепва имунната система. Той също така създава и поддържа колаген, който е ключов протеин, който се намира в здравата коса и кожа. По-конкретно, чили пиперът е чудесна природна съставка, която има много плюсове в добавка към рутината за красота.

Искаш да се храниш здравословно? Виж най-честите грешки, които ни провалят. (Натисни, за да прочетеш още)

 

 

Остави мнение

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare