Безплатна доставка за поръчка над 60 лв.
Доставка до 3 дни
Произведен и сертифициран от ЕС, одобрен от БАБХ

Contact us

My Cart
0.00лв.
Блог

На чай при кралицата: ритуалът на Бъкингам (снимки)

Не е писано на всеки да получи покана за чай в Бъкингамския дворец, но на някои все пак се случва. Ако не дочакате, винаги можете да си го направите и само. Представяме ви ритуалът за High tea на британския кралски двор със снимки и предпочитани рецепти на известното семейство.

Няма начин да си роден в семейството на принц Филип и кралица Елизабет и да пропускаш чаения ритуал. Той е въведен по времето на кралицата Виктория от една от придворните й дами, която не издържала дългия период без храна между обяда и вечерята. Така се родил High tea ритуалът в 5 часа следобед, когато в дрешника на благородната дама се събирали приятелките й за бързо похапване.

Всички членове на благородното семейство присъстват на чаените ритуали, защото това е времето, в което обсъждат новини от личния си живот и семейството далеч от чуждите погледи.

Ритуалът се превръща в традиция за всички британци. Работническата класа и фермерите го харесват, защото се случва в светлите часове на деня и отпада необходимостта от харчене на осветление по време на вечерята, която много често се замества тъкмо от него. Благородните дами пък откриват, че хапването с чаша чай в късния следобед и спестяването на обилната вечеря помага на талиите им да останат тънки.

 

Удивителният случай на госпожа Макрон, която си хапва и не страхува от тесни дрехи.

Предпочитаните сортове чай по онова време са Darjeliing и Earl Grey, но днес хората се възползват от огромното разнообразие, като в празнични случаи добавят и чаша шампанско.

Предпочитаната посуда от британското кралско семейство, възприета и в луксозните хотели като Ritz включва задължително чаши от фин костен порцелан, стойки за малки хапки и кифлички от същия вид, както и сребърен чайник. Чаят се поставя с чаена лъжичка, като се залива с вряла вода в която се запарва 5-7 минути.

Как да се храниш като херцогиня: режима на Меган Маркъл.

Напитката се налива само и единствено от домакинята, на която чашите биват подавани. Етикетът изисква тя да погледне всеки гост и да попита за предпочитанията му как да бъде сервиран чая – с мляко, лимон или захар.

Една от най-високите почести в Обединеното кралство е да получиш покана от кралицата за следобедното й чаено парти, което почти винаги е в най-тесен кръг. Въпреки, че на него обичайно присъстват членове на семейството, за тях важат същите правила, каквито и за останалите посетители.

Английски кифлички за чай: оригиналната рецепта.

Забрана номер 1 е гостите, независимо от положението си, да продължат да се хранят след като кралицата е приключила. Нарушаването му гарантира, че виновният никога повече няма да стъпи в близост до Нейно Величество, освен ако не е президент на САЩ.

 

 

Специална френска формула с билки от Прованс: Чай, на който и британската кралица трудно би устояла. 

Внимавайте малкото ви пръстче да не стърчи от дръжката на чашата, защото етикета е категоричен : Вдигате нагоре само и единствено чашата си, но не и пръстите си.

Стига да не говорите с пълна уста, да гледате останалите гости и домакините в очите и да участвате само в разговори, в които сте поканени, всичко останало е наред. Наслаждавайте се.

FRENCH SECRET TEA 28-дневна програма детокс и отслабване по специална френска формула с билки от Прованс. Премиум европейско качество и доказан ефект. 100% натурален, БИО обработка без употреба на изкуствени вещества. 0 калории, 0 кофеин.

Остави мнение

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare