Безплатна доставка за поръчка над 60 лв.
Доставка до 3 дни
Произведен и сертифициран от ЕС, одобрен от БАБХ

Contact us

My Cart
0.00лв.
Блог

Коко Шанел и тайната на успеха

Тя си отива преди 50 години, но името й все още е икона в света на модата. Въпреки милиардите долари, и милионите посветени на тази дейност хора, никой дори не е доближил славата на френската дизайнерка. Коко Шанел започва житейският си път като нежелано дете на самотен баща във френската провинция, но превръща живота си в бляскав спектакъл, а името си – в една от малкото абсолютни стойности в днешния свят.

 

Като дете тя е изоставена от баща си в женския манастир в Обазин, на грижите на монахините. Там Шанел бива посветена в изкуството на виртуозния шев, който остава нейна запазена марка и до днес.

 

До смъртта си в парижкия хотел Риц, мадам Шанел не признава някои детайли от биографията си. Правени са многоратни опити, някои от които с нейно съдействие, за създаването на биографична книга, посветена на живота й. Нито една от тях не е разпозната от обществеността като истинска, защото дизайнерката категорично отказва да се примири с някои от неприятните факти, като например пребиваването си в манастир като дете и кратката й кариера като неуспешна певица на шансони. Пред биографите си тя твърди, че баща й не е беден амбулантен търговец, а заможен човек, който изпраща дъщеря си в манастир за по-добро обучение, а не от бедност. Истината обаче е лесна за разкриване, защото Коко Шанел има брат и сестра, които през целия си живот зависят от нейното благоволение.

 

“Ако искате да имате това, което никога не сте имали, ще ви се наложи да правите това, което никога не сте правили”, вярва мадам Шанел.

 

Тя безспорно може да бъде наричана не само майка на съвременното разбиране за елегантност, но и една от най-еманципираните жени, живели някога. След пребиваването си в манастира младата Габриел постъпва на работа в шивашко ателие в Мулен, където усъвършенства уменията си в шева, но не е удовлетворена от живота си. Вижда себе си като звезда на кабаретната сцена и започва да се изявява като певица на шансони. Репертоарът й е скромен и включва само две песни, една от които й дава знаменитият прякор Коко. Публиката я харесва, но самата тя не е особено успешна и завързва връзка с богатия милионер Етиен Балсан, който я води в Париж и й отваря вратите към висшето общество. Макар като любовница…

 

Шанел не е красавица и никога не се е смятала за такава. Тя обаче разпознава добрия стил като своя отличителна черта и открива, че новите й хобита като ездата например, изискват дрехи, които не съществуват към този момент.

 

Шанел никога не променя изключително стройната си фигура. Поддържа я с минимални количества храна, и обилно количество цигари. Модните по онова време дрехи не отличават предимствата й и тя ги намира за неудобни, и неуместни. Отваря първото си модно ателие и започва да създава облеклото, което сама би желала да носи и харесва.

 

Изчистената линия, фините детайли и придържането към очертанията на тялото, без това да става за сметка на комфорта стават емблематичния за стила на марката, която и днес събира тълпи от чакащи пред магазините си. Шанел изхвърля корсетите и банелите от собствените си творения, като налага туида, костюмите и малката черна рокля в салоните на висшето общество. Макар мадмоазел да не е приета като равна там, уменията й в модата водят дамите в ателието й, и издигат статута й на доказан авторитет на добрия стил.

 

На Шанел хрумва идеята да използва известните светски дами като манекени на дрехите си. Тя обръща внимание на титулованите, но обеднели руски аристократки, които наема да представят облеклото й. Идеята й се превръща в абсолютен фурор, защото макар и в затруднено положение, жените от Руския двор са символ на блясък и разкош.

 

През целия си живот мадмоазел изпитва привличане към аристократичният начин на живот и неговите ценности, както и към изкуствата. Злите езици говорят, че нейният успех е до голяма степен резултат на големите финансови възможности на мъжете до нея. Тя никога не е отричала факта, че получава първоначалния тласък на кариерата си благодарение на любовниците си, но никой не би могъл да твърди, че без изумителния й талант тя би била възможна.

 

French secret tea за тънка талия и детокс до -50% сезонна отстъпка, включително термоси, спортни бутилки и аксесоари. Вземи своите подаръци тук!

 

Родената под знака на Лъва Коко получава къщи и фантастични бижута като подаръци. Тя домакинства на кралски особи и е разпозната като част от висшето общество във Франция и Англия. Въпреки това тя никога не сключва брак, нито парадира със скъпите си подаръци. Вместо това ги заменя с “всекидневни” украшения от изкуствени перли и метал, в чието проектиране участва лично. В зрелите си години тя изненадва всички с богатата си колекция от накити, която излага в Париж под формата на произведения на изкуството.

 

“Жена, която не използва козметика, е жена, която има твърде високо самочувствие”. “Жена, която не използва парфюм, е жена без бъдеще”. “Няма грозни жени, има само мързеливи”, казва мадам Шанел, когато създава легендарният N5 по прототип на парфюма на руската императрица.

 

Амбициите на Кокосъвсем не свършват с роклите, платовете и бижутата. Удобните й дрехи позволяват на дамите да вземат равно участие в запазените за мъжете спортове, а достъпните украшения и шапки изцяло променят вида и на много жени, родени без привилегиите на богатството и аристократичния произход. Вярна на добрия си вкус обаче, тя винаги търси вдъхновение във върховете.

 

Емблематичният й парфюм N5 се ражда като идея за коледен подарък на любимите й клиентки и тя желае да произведе едва 100 броя от него. Безкомпромисна по отношение на качеството, Коко Шанел възлага на известният “нос” Ърнест Бо да създаде ухание за нея. Малко известен е факта, че тя отново има ясна идея – иска то да копира уханието, което използват руската императрица и принцеси.

 

Парфюмът така и не бива произведен според първоначалният замисъл – като коледен подарък, защото тя не харесва предложенията и продължава да търси. В крайна сметка революционният й подход се налага и тук, като създава първият аромат с комбинирани над 80 съставки, и … с химия. Бумът, който произвежда с любимата миризма продължава и до днес, а по време на тежките военни и следвоенни години, когато е принудена да затвори магазините си и изгонена от Франция заради предполагаеми про-колоборационистки действия, Коко успява да поддържа луксозния си и независим начин на живот благодарение на продажбите от него.

 

“Не ме интересува какво мислите за мен. Аз за вас изобщо не мисля”, казва Шанел. Доказва го, когато обвинена, че се заиграва с нацистите по време на войната, не се оправдава и не обяснява, докато не бива амнистирана лично от Чърчил.

 

Мадам Шанел оставя уникално наследство. Изявен меценат, тя през целия си живот подкрепя сериозно музиката, балета, литературата и изобразителното изкуство. В най-близкият й приятелски кръг са личности като Игор Стравински, Сергей Дягилев и много други. Вещите, сред които твори и до днес водят тълпи от поклоници на рю Камбон. Пред магазините с името й винаги опашки, въпреки сериозните цени. Тя налага френския шик като стандарт за стил и елегантност.

 

По-вдъхновяващ обаче е личният й път на жена, която следва себе си. Тя казва за себе си: “С начина си на обличане аз предизвиквах присмеха на околните, но точно това беше тайната на успеха ми. Аз изглеждах различно от всички останали”.

Остави мнение

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare